Dişçilik Hizmetleri Bölümü Programları
Ağız ve Diş Sağlığı Programı Nedir?
Ağız ve diş sağlığı alanında teorik ve pratik bilgilerle donatılmış meslek elemanları yetiştirmek çok yönlü ve disiplinli bir yaklaşımı gerektirmektedir. Kamu ve özel sektörde tercih edilen, saygın, nitelikli ve diş sağlığı alanında uluslararası bilgi seviyesine ulaşmış mezunlar yetiştirmek için yetkin bir “Ağız ve Diş Sağlığı” eğitimi verilmesi gerekmektedir.
Ağız ve Diş Sağlığı Teknikerinde Olması Gereken Özellikler
• Ağız ve diş sağlığı alanı ile ilgili temel düzeyde kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olmak,
• Alanı ile ilgili temel bilgisayar programlarını ve ilgili teknolojileri kullanmak,
• Alanıyla ilgili edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirmek, öğrenme gereksinimlerini belirlemek,
• Ağız ve diş sağlığı alanı ile ilgili toplumun ve dünyanın gündemindeki olaylara duyarlı olup gelişmeleri izlemek, bu konularda sahip olduğu temel bilgi ve becerileri kullanarak ilgili kişi ve kurumları bilgilendirmek,
• Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun olarak katkıda bulunmak.
Ağız ve Diş Sağlığı Teknikerlerinin Sorumlulukları Nelerdir?
• Diş ünitelerini muayene ve diğer işlemlere hazır hale getirir, kullanılan malzemelerin ön yıkamasını, yüzey dezenfeksiyonunu ve sterilizasyonunu yapmak,
• Hasta muayenesinde hekime yardımcı olmak,
• Hekimin uygulayacağı tedavi şekline göre gerekli malzemeleri temin etmek, hazırlamak, tedavi işlemleri esnasında tedaviyi yürüten hekime yardım etmek,
• Klinikteki tedavi ve sarf malzemelerinin tedarik ve kontrolünde görev almak,
• Koruyucu diş hekimliği uygulamalarında diş hekimine yardımcı olmak
Ağız ve Diş Sağlığı Programında Alınan Dersler Nelerdir?
Ağız ve Diş Sağlığı Programında okutulan dersler, Tıbbi Terminoloji, Temel Mikrobiyoloji ve Sterilizasyon, Ağız ve Diş Anatomisi, Maddeler ve Alet Bilgisi I ve II, Temel Farmakoloji, Türk Dili I ve II, İngilizce I ve II, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I ve II, Üniversite Kültürü I ve II, Arşiv ve Dokümantasyon, Kliniğe Giriş ve Muayenehane Yönetimi, Pozitif Psikoloji ve İletişim Becerileri dersleridir. İkinci sınıfta okutulan dersler, Meslekte Klinik Uygulama I ve II (Teori ve Uygulama), Koruyucu Diş Hekimliği, Diş Hekimliğinde Radyolojik Uygulamalar ve Radyasyondan Korunma, Enfeksiyon Hastalıkları, İşaret Dili I ve II, Seçmeli Ders, Meslek Etiği, dersleridir. 30 iş günü Yaz Stajı uygulaması bulunmaktadır.
Ağız ve Diş Sağlığı Programı Mezunlarının Çalışma Alanları Nelerdir?
Sağlık Bakanlığı verileri göstermektedir ki, ülkemizde ağız ve diş sağlığı ile ilgili personele olan talep, arzın çok üstünde kalmaktadır. Ülkemizde, 2023 yılında yaklaşık 30.000 diş hekimi ihtiyacı doğacağı ve aynı dönem itibarıyla diş hekimi sayısının ise 20.00 dolaylarında seyredeceği hesaplanmaktadır. Bu verilere göre, diş hekimi açığına paralel olarak ağız ve diş sağlığı personeline olan talebin de benzer bir seyir izleyeceği öngörülebilir. Programdan mezun öğrenciler, güçlü çözüm ortaklarımızın tüm altyapısından faydalanarak, teorik ve pratik bilgilerle donatılarak kusursuz birer meslek elemanı olmak için gerekli eğitimi almaktadır. Bu bölümden mezun olan öğrenciler, diş laboratuvarlarında, diş sağlığı ile ilgili teknik donanım sağlayan firmalarda çalışabilmektedir.
Tarihçe: Iğdır Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokuluna bağlı olarak kurulan Dişçilik Hizmetleri Bölümü 26/09/2018 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulu toplantısında incelenmiş ve 2547 Sayılı Kanun'un 2880 Sayılı Kanun'la değişik 7/d-2 maddesi uyarınca YÖK tarafından kurulmuş ve eğitim öğretime aynı yıl başlamıştır. Bünyesinde 2 program bulunmaktadır. Bu Programlar Ağız ve Diş Sağlığı Programı ile Diş Protez Teknolojisi Programıdır. Bu programlara henüz öğrenci alımı yapılmamıştır.
Lisans Programları:
- Sağlık İdaresi Bölümü
- Sağlık Kurumları İşletmeciliği
- Sağlık Kurumları Yöneticiliği
- Sağlık Yönetimi
Ağız ve Diş Sağlığı Programı Ders Dökümü(Kataloğu) için tıklayınız.
Diş Protez Teknolojisi Programı Nedir?
Diş Protez Teknolojisi Programında kaybedilmiş dişlerin ve fonksiyonlarının yeniden oluşturulmasını sağlamak amacıyla; diş hekimi tarafından planlanan tedavinin çene ve yüz bölgesine uygulanan hareketli ve sabit diş ve çene protezlerinin laboratuvar çalışmalarını güncel teknolojilerle yapan veya yapılmasını sağlayan sağlık teknikerleri yetiştirilmektedir.
Diş Protez Teknolojisi Programından Mezun Olanların Sorumlulukları Nelerdir?
• Laboratuvardaki cihazların ve araçlarının kullanım öncesi kontrollerini yapıp düzenli aralıklar ile kalibrasyonlarını yaptırmak,
• Diş hekimince alınan ölçüye göre hastaya özel modelini hazırlamak,
• Diş hekimince alınan ölçüler ile verilen talimatlara göre protezleri, ortodontik apareyleri, porselen işlemlerini ve protezlerin tamirini yapmak,
• Laboratuvar araç gereçlerinin temizlik ve dezenfeksiyonunu yapmak ve cihazların günlük bakımını sağlamak.
Diş Protez Teknolojisi Programında Alınan Dersler Nelerdir?
Diş Morfolojisi, Ağız Çene Anatomisi ve Çiğneme Fizyolojisi, Maddeler ve Alet Bilgisi, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Üniversite Kültürü 1, Pozitif Psikoloji ve İletişim Becerileri, Türk Dili 1, İngilizce 1.
Hareketli Protezler 1, Sabit Protezler 1, Oklüzyon, Türk Dili, Üniversite Kültürü 2, İngilizce 2, Atatürk Dili ve İnkılap Tarihi 2.
Hareketli Protezler 2, Sterilizasyon, Ortodonti, Sabit Protezler 2, Meslek Etiği.
Hareketli Protezler 3, Çene Yüz Protezleri, Girişimcilik, Yaz Stajı, İmplant Üstü Protezler.
Diş Protez Teknolojisi Programı Mezunlarının Çalışma Alanları Nelerdir?
Ülkemizde, 2023 yılında yaklaşık 30.000 diş hekimi ihtiyacı doğacağı ve aynı dönem itibarıyla diş hekimi sayısının ise 20.000 dolaylarında seyredeceği hesaplanmaktadır. Bu verilere göre, diş hekimi açığına paralel olarak ağız ve diş sağlığı personeline olan talebin de benzer bir seyir izleyeceği öngörülmektedir. Mezunlar, güçlü çözüm ortaklarının tüm altyapısından faydalanarak, teorik ve pratik bilgilerle donatılarak kusursuz birer meslek elemanı olmak için gerekli eğitimi almaktadır. Bu bölümden mezun olan öğrenciler, diş laboratuvarlarında, diş sağlığı ile ilgili teknik donanım sağlayan firmalarda çalışabilmektedir.
Tarihçe: Iğdır Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokuluna bağlı olarak kurulan Dişçilik Hizmetleri Bölümü 26/09/2018 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulu toplantısında incelenmiş ve 2547 Sayılı Kanun'un 2880 Sayılı Kanun'la değişik 7/d-2 maddesi uyarınca YÖK tarafından kurulmuş ve eğitim öğretime aynı yıl başlamıştır. Bünyesinde 2 program bulunmaktadır. Bu Programlar Ağız ve Diş Sağlığı Programı ile Diş Protez Teknolojisi Programıdır. Bu programlara henüz öğrenci alımı yapılmamıştır.
Lisans Programları:
- Sağlık İdaresi Bölümü
- Sağlık Yönetimi Bölümü
Diş Protez Teknolojisi Programı Ders Dökümü (Kataloğu) için tıklayınız.